אנשים עם מוגבלויות

מרבית מבקשי ומבקשות המקלט בישראל נעדרים גישה לשירותי רווחה ובריאות. מצב זה פוגע במיוחד באנשים המתמודדים עם מוגבלות פיזית או נפשית.

אנשים עם מוגבלות פיזית: מרבית מבקשי המקלט המתמודדים עם מוגבלות פיזית לא סובלים מנכות קשה המגבילה לחלוטין את תפקודם. ברוב המקרים מדובר דווקא במוגבלות קלה או בינונית בשל פגיעה בתאונת דרכים או בתאונת עבודה, בשל מחלה או סיבוך רפואי, או עקב פציעות שנגרמו להם במחנות העינויים בדרך לישראל. ואולם העבודות הנגישות למבקשי המקלט בישראל – בנייה וניקיון  – כרוכות בדרך כלל במאמץ פיזי ניכר במשך שעות עבודה מרובות. לפיכך, גם נכות קלה או בינונית עלולה להגביל לחלוטין את האפשרות לעבוד ולהתפרנס. בהיעדר רשת ביטחון סוציאלית ובהיעדר עורף חברתי, קהילתי או משפחתי, מבקשי מקלט הסובלים ממגבלה רפואית קלה או בינונית בלבד עלולים למצוא את עצמם במצוקה הומניטרית קשה אף שמוגבלותם אינם קשה ורמת התפקוד שלהם גבוהה למעט היעדר היכולת לעבוד בעבודה פיזית קשה.

אנשים עם מוגבלות נפשית: מבקשי מקלט רבים בישראל מתמודדים מדי יום עם טראומה מתמשכת, הקשורה להיותם פליטים חסרי מעמד וזכויות, ומודרים לשולי החברה ללא אופק הנראה לעין. לעתים קרובות, האירועים הקשים שחוו בארצות המוצא ובדרכם לישראל מהווים טריגר להתפרצות מחלת נפש או גורמים להתפתחות של הפרעת דְּחָק פוסט-טראומטית (PTSD). ההתמודדות התובענית עם מצבים אלו מצריכה טיפול תרופתי ונפשי, וכן תנאי חיים בסיסיים שיאפשרו שיקום והחלמה. ואולם, בהיעדר מענים נגישים, נפגעי נפש רבים מקהילת מבקשי המקלט אינם מטופלים ומצבם מתדרדר. פעמים רבות, נפגעי הנפש נמצאים בישראל ללא משפחה ותמיכה חברתית, ונותרים להתמודד לבדם. למעט מרפאת בריאות הנפש "רות" בתל אביב, מבקשי מקלט המתמודדים עם מוגבלות נפשית לא מקבלים כל מענה – טיפול תרופתי, תמיכה נפשית ומסגרות שיקום שונות חסומים בפני הקהילה.

כיצד אנו מסייעים לאוכלוסיות אלו בא.ס.ף?

לצד פעילות ציבורית לקידום שירותי רווחה ובריאות עבור מבקשי מקלט המתמודדים עם מוגבלות פיזית או נפשית, אנו מגישים להם סיוע ישיר הכולל:

  • ליווי פרטני של עובד/ת סוציאלי/ת ומגשר/ת קהילתי/ת – הליווי כולל שיחות תמיכה וטיפול אישיות, סנגור ומיצוי זכויות, עבודה מול בני המשפחה, החברים והקהילה של הפונה, פנייה למוסדות ולגופים חברתיים וממשלתיים, גיוס משאבים ותמיכה בקרב החברה האזרחית, ועוד.
  • קבוצות תמיכה טיפוליות לאנשים במצבי סיכון – קבוצות תקופתיות בהנחיית עובד/ת סוציאלי/ת ומגשר/ת קהילתי/ת לשם העצמה, חיזוק החוסן הנפשי ורכישת כלים להתמודדות עם מצבם המורכב.
    סיוע הומניטרי – במזון, בגדים, חיתולים וציוד תינוקות, ותמיכה כלכלית – כולם על בסיס תרומות.

 

הפרויקט שואף לסייע למשתתפים בו להתמודד עם המציאות הקשה בישראל, להקל על מצוקותיהם ולחזק את חוסנם ואת כישורי ההתמודדות שלהם.