מבקשי מקלט ניצולי עינויים וסחר

התוכן בדף זה ובקבצים המצורפים לו כוללים תיאורים קשים של אלימות.

בשנת 2009 החלו להגיע דיווחים רבים על חטיפות ושבי של מבקשות ומבקשי מקלט על ידי כנופיות של מבריחים בחצי האי סיני שבמצרים. השבי כלל אלימות מינית ופיזית אכזרית, ובמקרים רבים גם עבודות בכפייה. על פי עדויות הניצולות והניצולים, נפוצים במיוחד היו אונס שיטתי והשפלות מיניות, שריפת העור, מכות חשמל, תלייה, כבילה בשלשלאות, ומניעת אוכל, שתייה ושינה. כדי להינצל, מבקשי המקלט השבויים נאלצו ליצור קשר עם משפחותיהם ולהתחנן שימצאו דרך לשלם דמי כופר לחוטפים. מי שהצליח לגייס את דמי הכופר שהגיעו לעשרות אלפי דולרים, שוחרר והגיע אל הגבול הקרוב ביותר – הגבול עם ישראל.

כ-4,000 מבקשות ומבקשי מקלט ניצולי מחנות העינויים בסיני חיים בישראל. הם חיים עם פגיעות בגוף ובנפש –  פוסט טראומה חמורה ופציעות ומגבלות גופניות שמקשות עליהם להתפרנס, לקשור קשרים משפחתיים וקהילתיים ולנהל חיים תקינים. ללא יציבות או רשת בטחון סוציאלי, ובהעדר גישה לשירותי בריאות ורווחה הולמים, ניצולי מחנות העינויים ממשיכות וממשיכים להיות חשופים לפגיעה וניצול, למצוקה קיצונית והידרדרות נוספת במצבם.

כ-500 ניצולות וניצולים הוכרו על ידי מדינת ישראל כקורבנות סחר לפי חוק איסור סחר בבני אדם (תיקוני חקיקה), התשס"ז-2006, וזכאים לשיקום במקלט ייעודי – לשנה אחת בלבד. למרות שינויים בהליך בשנים האחרונות, הגישה להליך ההכרה נשארת מורכבת, ורוב מבקשי המקלט קורבנות הסחר המוכרים, שנמצאים בישראל תחת מדיניות הגנה, נותרים עם סיוע שאינו מספק אחרי שנת השיקום.

שאר ניצולי העינויים נותרים ללא מענה או שיקום הולם לטראומה והפגיעות שחוו על אף זכותם לשירותי שיקום שיאפשרו להם לחזור לחיים תקינים ומתפקדים ולהתמודד עם ההשלכות הרפואיות, הפסיכולוגיות והחברתיות של העינויים והתעללות שעברו. זו זכות המעוגנת בסעיף 14 של אמנת האו"ם נגד עינויים – שאושררה על ידי ישראל. 

כיצד אנו מסייעים להם בא.ס.ף?

אנחנו בא.ס.ף עובדים עם ועדת האו"ם נגד עינויים, משרד החוץ האמריקאי, הכנסת, משרדי הממשלה וארגונים שותפים בחברה האזרחית כדי להבטיח שמבקשי המקלט ניצולי העינויים יזכו לשירותי שיקום ויוכלו להתקיים בכבוד בישראל. בנוסף, אנחנו חברים בארגון הבינלאומי IRCT – International Rehabilitation Council for Torture Victims 

לצד זה, אנחנו הארגון היחיד בישראל שמעניק סיוע ישיר וייעודי למבקשי מקלט ניצולי מחנות עינויים. הסיוע כולל ליווי פרטני של עובד/ת סוציאלי/ת ומגשר/ת קהילתי/ת: שיחות תמיכה וטיפול אישיות, סנגור ומיצוי זכויות, עבודה מול בני המשפחה, החברים והקהילה של הפונה, וקבוצות תמיכה טיפוליות – קבוצות תקופתיות בהנחיית עובד/ת סוציאלי/ת ומגשר/ת קהילתי/ת לשם העצמה, חיזוק החוסן הנפשי והקניית כלים להתמודדות עם מצבם המורכב. במקרים מסוימים, אנחנו מגישים בקשות להכרה כקורבנות סחר ועבדות. 

אנחנו פועלים להעלאת מודעות בקרב קהילת מבקשי המקלט להשלכות הטראומה: הכרת תסמינים פוסט-טראומטיים, דרכי התמודדות, וכלים לעזרה עצמית. בנוסף,אנחנו מעבירים קורס הכשרה לבעלי ידע מניסיון – קורס ראשון מסוגו להכשרת מבקשי מקלט שורדי עינויים וקורבנות סחר ועבדות שעברו תהליך שיקום בעצמם, ומעוניינים ללמוד להשתמש בניסיון האישי שלהם כדי לעזור לאחרים אשר נמצאים במשבר וזקוקים ליד תומכת; להפחית סטיגמה על בריאות הנפש בקהילה; ולהפוך את המשברים שעברו לנקודות כח ומקור להעצמה.

"קשרו אותנו שמונה אנשים ביחד. בכל יום נתנו לחם אחד לכולם וחצי בקבוק מים. הבוס שלהם הגיע, הוא הביא צינור מפלסטיק והצית אותו. הוא התחיל לטפטף את הפלסטיק המותך עלינו בגב. לכולנו היו דלקות ומוגלה ותולעים בפצעים. כל כך מסריח שאתה לא מאמין שמדובר בבני אדם”.

ע'. ניצול מחנות העינויים בסיני

"הייתי אישה אחת עם 16 גברים. בסיני המבריחים דרשו 35,000 דולר כדי לשחרר אותי. למשפחה שלי לקח חמישה חודשים לגייס את הכסף. בינתיים הבדואים אנסו וחנקו אותי. כשהגעתי לישראל, כלאו אותי בסהרונים לשנה וחצי."

א׳. ניצולת מחנות העינויים בסיני

"בלילות החוטפים אנסו את אחותי, צרבו אותה בגב וחישמלו אותה. כשהבינו שהמשפחה שלנו הצליחה לשלוח מספיק כסף כדי לשחרר רק אחת מאיתנו, הרביצו לנו. אחותי כבר הייתה אז פצועה אנושות מהעינויים שעברה. היא לא יכלה לעמוד, אבל החוטפים צעקו עליה שוב ושוב שתעמוד, בזמן שהם בועטים בראש שלה עד שמתה".

ק'. ניצולת מחנות העינויים בסיני

להרחבה

דו"חות ומסמכים

דו"ח שנתי על סחר בבני אדם, משרד החוץ האמריקאי 2021

מדי שנה מפרסם משרד החוץ האמריקאי את דו"ח סחר בבני אדם הסוקר את המאבק בתופעה במדינות שונות ברחבי העולם, כולל בישראל. כבכל שנה, הגשנו למחברי הדו"ח נתונים על מצב קורבנות הסחר והעינויים בקרב מבקשי המקלט כפי שמשתקף מהעבודה השוטפת שלנו.

"והרי אנחנו בני אדם" מאי 2014

דו"ח מיוחד של א.ס.ף על ניצולי מחנות העינויים בסיני

מסמך המלצות לטיפול בקורבנות עינויים 9/12/13

מסמך רקע שנכתב על ידי א.ס.ף, רופאים לזכויות אדם ומוקד סיוע לעובדים זרים, לקראת דיון בנושא בוועדת עובדים זרים

פרסומים

'איך אפשר להתעלם מזוועה כזאת?' 21.5.2014

כתבה מעיתון 'ידיעות אחרונות'

עדות של ניצול מחנות העינויים בסיני

עדותו של קפלה, ניצול מחנות העינויים בסיני