ארה"ב: ישראל אינה עושה מספיק כדי להיאבק בסחר בבני אדם, זו השנה הרביעית ברציפות

25.06.24, בר פלג, הארץ

מדיניות ממשלת ישראל

קורבנות סחר ועינויים

ישראל אינה פועלת כנדרש על מנת להיאבק בסחר בבני אדם, זו השנה הרביעית ברציפות – כך עולה מהדו"ח השנתי של משרד החוץ של ארה"ב. הדו"ח מתייחס בין היתר למאמצי ישראל להביא עובדים זרים שלא במסגרת הסכמים דו-צדדיים בין מדינות, שלפי הנטען גרמו לניצול עובדים להיות שכיח יותר. לפי הדו"ח, הממשלה אמנם התאמצה כדי להשתפר בטיפול בתופעה, אך עדיין לא עומדת במינימום הנדרש לפי דרישות משרד החוץ האמריקאי, ונותרה בקבוצה השנייה מתוך שלוש לצד עיראק, איטליה, אזרבייג'ן וקטאר.

בדו"ח נטען כי היכולת של ישראל לזהות קורבנות סחר בבני אדם מצומצמת. לפי ארגוני חברה אזרחית שהוזכרו בדו"ח, במהלך 2023 הועלו בפני המדינה 54 מקרים אותם זיהו כקורבנות סחר בבני אדם, ו-29 מהם הוכרו ככאלו גם על ידי המדינה. למרות זאת, אף כתב אישום באשמת סחר למטרות עבודה לא הוגש, והיתר אחד בלבד להעסקת מהגרי עבודה נשלל. הדו"ח מצא בנוסף כי המדינה לא חוקרת תופעות המגיעות לכדי סחר בבני אדם, אינה מאתרת את קורבנות הסחר ואינה מסייעת להם, למרות דיווחים חוזרים ונשנים של ארגוני החברה האזרחית. לדברי משרד החוץ האמריקאי, לישראל הבנה מוגבלת של התופעה והיקפה, בין היתר בשל תת-תקצוב והעובדה שתקנים חיוניים שהוקצו לטובת המאבק בסחר בבני אדם בשנה שעברה טרם אויישו.

בדו"ח מתייחסת ארצות הברית גם למעשי חמאס, ומציינת כי הארגון מחזיק בחטופים מ-7 באוקטובר, בהם ישראלים ועובדים זרים, בתנאים שעשויים להוות סחר למטרות ניצול מיני, תוך שהם מנצלים את החזקתם על מנת להביא לוויתורים מצד ממשלת ישראל במשא ומתן. עוד ציין הדו"ח כי גורמים שונים דיווחו כי הג'יהאד האיסלאמי וחמאס עשו שימוש כפוי בקטינים ישראלים ב-7 באוקטובר.

פי הדו"ח, גיוסם של עובדים מחוץ להסכמים הדו-צדדים לאחר 7 באוקטובר בעקבות עזיבתם של אלפי עובדים זרים אפשר ניצול של עובדים – בשל עמלות גיוס גבוהות ובלתי חוקיות והיכולת המוגבלת של הממשלה לפקח על ההעסקה והגיוס כראוי. ארגוני זכויות אדם ששוחחו עם משרד החוץ של ארה"ב סיפרו כי עובדים ממלאווי נאלצו לקבל משכורות ישירות לחשבונות הבנק שלהם, אליהם לא היתה להם גישה, וכי לא היה פיקוח ממשלתי ראוי שיבטיח כי החוזים עומדים כראוי בתנאי החקיקה. הדבר אפשר את ניצול העובדים, תוך העסקתם לשעות עבודה ארוכות, הפרות תנאי העבודה וחתימה על שטרי חוב ועמלות מופקעות לסוכנויות גיוס בארץ המוצא או בישראל.

עוד צוין בדו"ח כי בחודש ינואר הודיעה הממשלה על הסרת ההגנה הקבוצותית מפני גירוש שנתנה לאזרחי אתיופיה השוהים בארץ, החלטה שבהמשך הושהתה על ידי בית המשפט. משרד החוץ של ארה"ב הביע חשש כי ישראל לא תזהה קורבנות סחר רבים בקבוצה זו, וציין כי ישראל לא הודיעה אם תפעל מול ממשלת אתיופיה במטרה להבטיח שאזרחים פגיעים יקבלו סיוע עם חזרתם למדינה.

ממשרד המשפטים ומשרד החוץ נמסר: "דו"ח מחלקת המדינה מכיר במאמצים הרבים שעושה ממשלת ישראל, בהובלת יחידת תיאום המאבק בסחר בבני אדם בחטיבה החברתית במשרד המשפטים, ובשיפור העקבי בשנים האחרונות, בכל המישורים של המאבק בסחר בבני אדם – אכיפה, הגנה על קורבנות ומניעה, ושימר את מעמדה של ישראל בקבוצת הדירוג השנייה". עוד כתבו כי "ממשלת ישראל לומדת את הביקורת בדו"ח הנוגעת בעיקר לפערי אכיפה בתחום הסחר למטרות עבדות ועבודת כפייה, ותמשיך לפעול בנחישות למיגור תופעות פסולות אלה ולשיפור ההתמודדויות עימן במישורים השונים".

שירה עבו מהמוקד לפליטים ומהגרים ואסיה לדז'ינסקיה מ"קו לעובד" מסרו בתגובה לפרסום הדו"ח כי "הגיע הזמן שמדינת ישראל תתעשת ותתחיל להיאבק ברצינות בסחר בבני אדם. לא יכול להיות שהמלחמה הנוראה שעוברת עלינו תפתח פתח לתופעות חדשות של סחר ותרפה את ידיה של ישראל במאבק החשוב הזה. כמו כן, לשורדות הסחר מאתיופיה מגיעות תשובות ברורות בנוגע למעמד שלהן אם וכאשר אכן תוסר מעליהן ההגנה מפני הרחקה – ולא יתכן ששר הפנים קיבל החלטה שכזאת מבלי לקחת בחשבון את הסכנה הממשית שנשקפת להן ליפול שוב קורבן לסחר ולניצול".

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה