08.05.22, אורית קמיר, הארץ
לא בכל יום אדם חושב על הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. אני, למשל, מתקשה לחשוב מתי אי פעם חשבתי עליה. נזקקתי לחיפוש אינטרנטי לגלות שזוהי אותה מדינה שנקראה עד 1971 קונגו הבלגית, ואחר כך, בין 1971 ל-1997, זאיר. שזוהי מדינה ענקית במרכז אפריקה, שאוכלוסייתה מונה מעל מאה ושמונה מיליון אישה ואיש; ששכנותיה כוללות, בין השאר, את אוגנדה, דרום סודן ורואנדה, והסמל הלאומי שלה הוא האוקופי: חיה שנראית כמו הכלאה של זברה וג'ירפה.
כמו הצבא הקונגולזי, גם מיליציות חמושות חוטפות אזרחים ומשתמשות בהם לעבודות כפייה, ללחימה כפויה, לסחיטת כופר או לעבדות מינית. האלימות המינית משמשת את כל הצדדים כטקטיקה לחימתית להענשת אזרחים שהביעו נאמנות לקבוצות אחרות. במחצית הראשונה של 2021 תועדו 13,509 פגיעות אלימות שבוצעו על ידי מיליציות במחוז אחד בלבד, מחוז איתורי. במחצית השנייה של שנת 2021 לבדה נהרגו יותר מ-1,600 אזרחים בהתקפות של מיליציות וכוחות ממשלתיים. בפברואר 2022 הביעה מועצת הבטחון דאגה מהתגברות פעילות המיליציות החמושות במחוזות המזרחיים של קונגו.
אבל למה העניין הפתאומי בקונגו ובזוועת החיים שם? מה גרם לי להתעמק לפתע, אחרי חיים שלמים של התעלמות, באימי הקיום תחת ממשל מרכז אפריקאי אלים ואכזרי? האם המלחמה באוקראינה הציתה בי תובנה לגבי העיוורון האירופוצנטרי שלי והצורך להתגבר עליו? התשובה, לצערי, פרוזאית יותר: סקרנותי התעוררה עקב דיווח של בר פלג על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים להקפיא, באופן זמני, את מימוש מדיניותה של שרת הפנים, איילת שקד, לגרש מישראל את הקונגולזים הספורים שהגיעו ארצה בעשרים השנים האחרונות ומצאו כאן מקלט.
לצערי, אין שום זווית מקורית, מתוחכמת. זה פשוט: כל אירוע כזה של דה-הומניזציה גזענית הוא נקודת מבחן; או שיוצאים נגדו, בריש גלי, בעמידה בלתי מתפשרת – או שמתקרנפים ומוותרים לא רק על צלם האנוש של הקורבן, אלא גם על זה שלנו. אין דרך ביניים. ואם מתקרנפים, מודים קבל עם ועולם שלא למדנו ולא הפנמנו כלום. שכל הטקסים והעצרות לא צרבו בנו את זכר השואה ואת הלקח המוסרי שיש לגזור ממנה. שכל חגיגות עצמאותנו לא גרמו לנו להפנים את הנדיבות שמי שיש לו מדינה, עצמאות וחירות צריך להפגין כלפי פליטים מן השאול, שזקוקים לחוף מבטחים.
שרת הפנים קובעת מדיניות גזענית ולא הומנית בשם המדינה ובשם כולנו. עושי דברה, עובדי ציבור, מתקרנפים בשמנו ובשליחותנו ומועלים בחובתם האנושית. ארגוני זכויות האדם הדורשים התערבות שיפוטית וחברי הכנסת של מרצ הדורשים מהשרה לחזור בה מתווים את הדרך המוסרית היחידה שחובה ללכת בה. הם עומדים בפרץ, עבור כולנו, ומגנים על צלם האדם וכבודו. לא רק של הקונגולזים, אלא גם שלנו.