שר הפנים האריך את אשרות השהייה של הפליטים מאוקראינה והסיר את ההגבלות על העסקתם

27.04.23, בר פלג, הארץ

אוקראינה

מדיניות ממשלת ישראל

תעסוקה

שר הפנים משה ארבל החליט להאריך בשלושה חודשים את תוקפן של אשרות השהייה של הפליטים האוקראינים בישראל ולהסיר את האיסור שהוטל על העסקתם של מי שהגיעו לארץ אחרי חודש אוקטובר. שתי ההחלטות, שהתקבלו בהמלצת רשות האוכלוסין, מסמנות שינוי מדיניות משמעותי ביחס להחלטות שהתקבלו בתקופת השר הקודמת, איילת שקד. בתקופתה של שקד הוארכו האשרות בכל פעם לחודש אחד בלבד, דבר שלפי ארגונים הפעילים בתחום גרם לרבים מהפליטים לעזוב את המדינה.

מנכ"ל רשות האוכלוסין אייל סיסו, שעד לאחרונה כיהן כסמנכ"ל במשרד החוץ, המליץ בחודש שעבר להאריך את תוקף האשרות של 14,200 אלף הפליטים השוהים בארץ עד סוף יולי ולהרחיב את מדיניות אי-האכיפה כלפי הפליטים העובדים בישראל – וארבל קיבל את המלצותיו. זאת, לאחר שבחודש שעבר ביקש משרד החוץ מרשות האוכלוסין, בעקבות ביקורת מצד הממשל האוקראיני, לצמצם את סירובי הכניסה לישראל, לשפר את היחס לאוקראינים בנתב"ג ולאפשר לכל מי שנכנס כחוק לישראל גם לעבוד. פליטים מאוקראינה רשאים לעבוד בישראל החל מ-90 יום לאחר הגעתם למדינה.

משרד ראש הממשלה דן בבקשת הרשות, ובמסמך סיכום שהופץ החודש בחתימת מנכ"ל המשרד יוסי שלי נכתב כי "בשל העובדה כי מצב הלחימה נמשך באוקראינה בימים אלו, וסיומו אינו נראה באופק, לאחר בחינת הנושא לעומקו, המצב מחייב לדעת כלל הגורמים הרלוונטיים את המשך הסיוע הניתן לאוקראינים שאינם זכאי שבות – אלו השוהים בישראל ואלו אשר עתידים להגיע אליה".

בתחילת החודש החליט משרד ראש הממשלה לקבל את המלצת רשות האוכלוסין ולהאריך בשנה את פעילות מינהלת "צו השעה" המסייעת לפליטים מאוקראינה. המינהלת הוקמה במארס 2022, כחודש אחרי פרוץ המלחמה באוקראינה, והיא הגוף הראשון בתולדות המדינה המסייע באופן ייעודי לפליטים כחלק מהמגזר הציבורי, להבדיל מעמותות שונות הפועלות בתחום. המינהלת פועלת תחת משרד הרווחה ומפעילה מוקד סיוע טלפוני לפליטים מאוקראינה, במסגרתו נותנים שירות בשכר ובהתנדבות 15 מוקדנים, אנשי מד"א ועובדים סוציאליים ממשרד הרווחה. לצד מתן מידע, המינהלת מספקת סיוע במזון ובציוד, וכן אחראית על ביטוח הבריאות הניתן לפליטים מאוקראינה בני 60 ומעלה.

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה