נציב הפליטים של האו"ם בישראל: הסכם מבקשי המקלט שבוטל נותר על השולחן

23.12.19, לי ירון, הארץ

מדיניות ממשלת ישראל

נציב הפליטים של האו"ם (UNHCR) בישראל, דמטאו דסאלנייה, אמר ל"הארץ" כי הוא קורא לישראל לשקול מחדש את הסכם מבקשי המקלט שנחתם – ומיד בוטל – לפני כשנה וחצי. על רקע התכנסות פורום הפליטים הבינלאומי הראשון בז'נבה בשבוע שעבר, מתח דסאלנייה ביקורת על מדיניות ישראל כלפי מבקשי המקלט, וקרא למדינה לקדם פתרון למצבם. דסאלנייה הבהיר כי מבחינת האו"ם, ההסכם עדיין על השולחן וכי הוא "היה ונותר הדרך הטובה ביותר להתקדם".

באפריל 2018 חתם ראש הממשלה בנימין נתניהו על הסכם עם נציבות הפליטים של האו"ם, במסגרתו 16,250 מבקשי מקלט היו אמורים להיקלט במדינות מערביות אחרות, ו-16,250 נוספים היו אמורים להיקלט בישראל. הסכם זה ביטל את התוכנית לגרש את מבקשי המקלט לרואנדה ואוגנדה. כעבור יממה, בלחץ כבד משותפיו הקואליציוניים, חזר בו נתניהו מההסכם והודיע כי הוא בוטל.

"על פי הסטטיסטיקה הרשמית, פחות מ-30 אלף אריתראים וסודאנים נותרו בישראל", אמר דסאלנייה ל"הארץ". "הם מוצאים את עצמם בלימבו משפטי וחברתי במשך למעלה מעשור. יש למצוא פתרון בר-קיימא ואנושי שמציע להם הגנה, אך לוקח בחשבון גם את הדאגות הדמוגרפיות של ישראל ואת האינטרסים האחרים שלה".

לדבריו, כדי שזה יקרה, "ישראל צריכה לעשות יותר ומדינות אחרות יהיו מוכנות לסייע". דסאלנייה אמר כי ההסכם שהציע האו"ם מהווה "אסטרטגיית win-win שתועיל הן לממשלה והן לאנשים הזקוקים להגנה וראויים לה. בהינתן הסביבה הנכונה ועם התמיכה הנכונה, הפליטים מסוגלים לא רק לבנות מחדש את חייהם, אלא גם לתרום משמעותית לחברה המארחת שלהם כלכלית, חברתית ותרבותית".

כמו כן, הנציב ביקר את העובדה שרשויות המדינה מכנות את מבקשי המקלט "מהגרים בלתי חוקיים" או "מסתננים". זאת, אף שהיא מעניקה להם מעמד חוקי בדמות אשרות שהייה זמניות, ומכירה בכך שהם נמצאים בסכנה המונעת מהמדינה לגרשם חזרה למדינות האם שלהם.

"האריתראים והדרפורים שברחו לישראל במשך השנים נעו מיוזמתם, בחיפוש אחר חיים טובים יותר", אמר דסאלנייה. "אין זה נכון, מבחינה משפטית ומוסרית, לתייג את האנשים האלה כ'מהגרים בלתי חוקיים', או גרוע מכך כ'מסתננים', ולהימנע לחלוטין מהמינוח 'פליטים' ומהזכויות והחובות שהוא מרמז עליהם".

לדבריו, "פוליטיקאים התחילו לקרוא להם מסתננים, התקשורת התייחסה אליהם כמסתננים, ובאופן סביר למדי בנסיבות העניין – הציבור החל לחשוב שהם מסתננים. הדיונים וההתחייבויות שפורסמו בפורום הפליטים הבינלאומי, מראים בבירור שפליטים ומבקשי מקלט אינם הבעיה, אלא הגורמים שדחקו אותם מבתיהם ומקהילותיהם, וחסרונו של מענה הולם לכך".

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה