נפגעי 7 באוקטובר שאינם אזרחים ישראלים לא זכאים לסיוע שאישרה הממשלה

16.09.24, גל גבאי, הארץ

מדיניות ממשלת ישראל

נפגעי 7 באוקטובר שאינם אזרחים ישראלים לא יקבלו מענקים ומענה טיפולי ממשרד האוצר — כך עולה מהמלצות הוועדה הציבורית למתן סיוע לנפגעים שאושרו היום (ראשון) בממשלה. הוועדה, שהוקמה על ידי שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לא התייחסה בדו"ח ההמלצות שלה לנפגעים שאינם ישראלים. לפי נתוני הביטוח הלאומי, 64 אנשים שאינם אזרחי המדינה נרצחו ב-7 באוקטובר. לפי הצבא, ברצועה מוחזקים עשרה חטופים בעלי אזרחות זרה, וביולי נמסר מצה"ל כי שבעה מהם בחיים. 23 חטופים זרים נוספים הוחזרו לישראל במסגרת עסקת החטופים בנובמבר.

הממשלה אישרה תקציב של כמיליארד שקלים לטובת יישום המלצות הוועדה, שכוללות מתן מענקים לנפגעי הטבח שלא קיבלו מענה במסגרת החוק הקיים, בהם משתתפי מסיבת הנובה ותושבי אופקים, וכן לבני משפחה של חטופים ושל נרצחים. מקורות בוועדה ציינו כי בדיונים על נושא התמיכה באזרחים הזרים נציגי הממשלה התנגדו למתן הסיוע, בטענה לבעיה חוקית. סעיף 9 בחוק הביטוח הלאומי, טענו הגורמים, מאפשר לביטוח הלאומי להעניק סיוע שלא מעוגן בחוק כלשהו, במהירות וללא צורך בחקיקה בכנסת — רק לאזרחי ולתושבי המדינה. בכיר בביטוח הלאומי אמר שהטענה "תמוהה ביותר". לדבריו, "אין ולא היתה שום בעיה חוקית ואין שום סיבה להחריג אותם על ידי שינויי חקיקה נוספים".

הבכיר אמר שבמוסד הציעו לחוקק חוק שיאפשר פיצוי לנפגעי אסונות לאומיים לאחר אסון מירון, אך זה לא חוקק. הוא הוסיף כי ההחלטה תגרום לחוסר ודאות לנפגעים רבים. "יש בהחלטה הרבה סעיפים ותת סעיפים שיגרמו לביורוקרטיה גדולה במצבים רגישים מול אוכלוסייה שעברה את הנורא מכל, בין אם אלה אזרחים זרים או אזרחים מאזורים גיאוגרפיים שונים". אמר הבכיר. "ההליך עוד ארוך משום שרק עכשיו יתחיל השיח בין משרד האוצר לביטוח הלאומי", הוסיף.

פרופ' אביעד הכהן, שעומד בראש הוועדה, מסר בתגובה: "באופן אישי אני סבור שחלה עלינו חובה אנושית-יהודית-מוסרית לתת גם לאזרחי מדינות החוץ שנפגעו את אותן זכויות שניתנו לאזרחים ישראלים, ובכך לקיים את מצוות 'משפט אחד יהיה לכם ולגר הגר איתכם'".

במשרד האוצר מסרו בתגובה כי בהחלטת הממשלה נכתב שהאחריות לנפגעים שאינם אזרחים תוטל על משרד הרווחה, שיתבקש לשנות את חוק הביטוח הלאומי כדי לתת להם מענה. כמו כן, נמסר כי החלטת הוועדה תתורגם לשפות שונות כדי להנגיש אותה למי שאינם דוברים עברית.

עוד מסרו במשרד כי "חברי הוועדה החליטו להתייחס רק לאזרחי המדינה שהביטוח הלאומי יכול לתת להם מענה במסגרת הסכמים לפי סעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי, ומאותה סיבה לא היתה גם התייחסות לחיילים ואנשי כוחות הביטחון שנפגעו. בניסוח החלטת הממשלה הלשכה המשפטית ביקשה להתייחס לעניין העובדים הזרים ולהשוות את הזכויות שלהם בהתאם להשוואה הקיימת בחוק נפגעי פעולות איבה, ועל כן בהחלטת הממשלה נוספה התייחסות כזאת".

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה