משרד הבריאות ביטל את ההנחיה ששללה טיפולים מילדים אוטיסטים חסרי מעמד

19.11.24, גל גבאי, הארץ

אוקראינה

חינוך

ילדים ובני נוער

מדיניות ממשלת ישראל

ניוזלטר

פורום ארגוני הפליטים

משרד הבריאות הודיע כי ביטל את ההנחיה ששללה טיפולים מילדים אוטיסטים חסרי מעמד הלומדים בגני תקשורת. לפי ההחלטה, ילדים שנרשמו לגנים יקבלו את הטיפולים שלהם הם זקוקים, אולם טרם התקבלה החלטה ביחס לילדים שיירשמו לגנים בעתיד.

לפני כשבוע נחשפה ב"הארץ" הנחיה חדשה של משרד הבריאות, לפיה בגני תקשורת לילדים אוטיסטים יופסקו הטיפולים הבריאותיים המקדמים (טב"ם) לילדים חסרי מעמד. זאת, בזמן שילדים המחזיקים באזרחות ישראלית ימשיכו לקבל את הטיפולים — אפילו אם שתי הקבוצות לומדות באותו הגן.

ההנחיה עוררה ביקורת נוקבת מצד המטפלות, הגננות וההורים, ואליהם הצטרפו ארגוני הסיוע לחסרי מעמד בארץ, העמותות המטפלות ברווחת האוטיסטים וחברי הכנסת דבי ביטון (יש עתיד) ועופר כסיף (חד"ש), שהביעו את מורת רוחם על הפגיעה הממשית בילדים והאפליה בינם לחבריהם הישראלים.

ההנחיה של משרד הבריאות בשבוע שעבר הציבה איום כלכלי משמעותי על תחום הגנים המיוחדים. המשרד הורה להחיל את ההנחיה בדיעבד החל מחודש ספטמבר, כשהמשמעות היא שהעמותות והמטפלות נדרשו להשיב למשרד את כספי הסבסוד שאפשרו להן להעניק טיפולים מתחילת השנה. ביטול ההנחיה כעת משמעו גם הסרת הגזירה הכלכלית מעל נשות ואנשי התחום.

בישראל ישנם מאות גני תקשורת המיועדים לילדים עד גיל שבע שאובחנו על הרצף האוטיסטי. הגנים מופעלים על ידי עמותות הפועלות תחת משרד החינוך, אך הטיפולים הניתנים בהם הם באחריות משרד הבריאות. על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ילדים מאובחנים השוהים במסגרות ייעודיות זכאים לטיפולים במסגרת סל ייעודי לילדים אוטיסטים, במימון משרד הבריאות. הטיפולים חיוניים להתקדמות הילדים וניתנים על ידי מגוון מטפלים, מרפאות בעיסוק, קלינאיות תקשורת, פסיכיאטרים, מטפלות ביצירה בהבעה ועוד. שעות הטיפול מהוות את עיקר הפעילות בגן, וכל ילד זכאי לפי חוק ל-14 שעות טיפול שבועיות — פרטניות וקבוצתיות.

ואולם, עבור המטפלות והגננות ההחלטה הנוכחית היא בגדר כדור הרגעה זמני. "טוב שלא הפסיקו את הטיפול לילדים שכבר במסגרות, רווח לי ואני מודה על כך, אבל אני חרדה ותוהה מה יעלה בגורלם של ילדים שעתידים להיות מאובחנים ויצטרכו בשנים הקרובות לקבל טיפולים בגני תקשורת", אמרה סבה ראובן, שמדריכת מטפלות בגנים. לדבריה, מוטב היה לבטל את הנחיית משרד הבריאות, גם ביחס לילדים שיצטרפו לגנים בעתיד. "ילד הוא ילד", היא אומרת, "ועל אחת כמה וכמה ילד עם צרכים מיוחדים".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי הוא "ממשיך בבחינת הנושא".

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה