23.08.23, בר פלג, הארץ
משרדי הרווחה, הבריאות והפנים מסרבים לממן את המשך מתן שירותי הבריאות לפליטי המלחמה באוקראינה, ודורשים שהתקציב עד תום השנה יגיע במלואו ממשרד האוצר. זאת, חרף הצהרת הממשלה כי תחדש את הביטוחים שהופסקו לפני כשבועיים.
"בשבוע שבו שר האוצר רוצה לשים 700 מיליון שקלים על יהודה ושומרון הוא יכול היה למצוא 40 מיליון שקל לטובת הפליטים. שיתכבד שר האוצר ויביא את הכסף", אמר מקור בכיר באחד המשרדים. לדבריו, הוא רואה חוסר מוטיביציה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לממן את הכיסוי הביטוחי, והדבר נובע מזהות המבוטחים. מקור במשרד הבריאות הוסיף כי "אנחנו בעד לתמוך ולסייע לפליטים, אבל אצלנו זה לקחת ישר מהתקציב הדל שלנו, כמו תקציב הבינוי לבריאות הנפש. בסוף זה יעלה למדינה יותר בחובות אבודים לבתי החולים".
בתחילת השבוע שלח מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשלושת המשרדים דרישה לתקצב את ביטוחי הבריאות, אך שר הפנים והבריאות משה ארבל ושר הרווחה יעקב מרגי הודיעו שהם מתנגדים לכך בכל תוקף, ואינם מוכנים לקצץ בתקציב המשרדים.
בשבוע שעבר נחשף ב"הארץ" כי נוסף על פקיעת הביטוחים, בחצי השנה האחרונה כל השירותים שניתנו לפליטים צומצמו או הופסקו. בעת הגשת העתירה לבג"ץ התקיימה בשבוע שעבר במשרד ראש הממשלה פגישה עם נציגי משרד האוצר, ובה דנו במציאת פתרון. בהודעה שפרסמה ביום שישי לשכת ראש הממשלה נכתב, כי המימון שמצא משרד האוצר יועבר ל"סיוע הסוציאלי והבריאותי" לפליטים. עם זאת, טרם ידוע אם התקציב שנמצא מיועד רק למימון הביטוחים או גם להחזרת השירותים הרפואיים שהופסקו.
לפני כשבועיים התחייב סמוטריץ' במענה לפניית "הארץ" לחידוש הביטוחים. "אנחנו מאמינים בזה אנושית. הם ברחו ממלחמה ואנחנו קיבלנו אותם בזרועות פתוחות ונמשיך לקבל אותם בזרועות פתוחות".
עורכי הדין עדי לוסטיגמן מ"רופאים לזכויות אדם" ונמרוד אביגאל מארגון הסיוע לפליטים היאס, שעתרו נגד ההחלטה, אמרו כי "ההחלטות התקציביות אמורות היו להתקבל לפני הפסקת ההסדר הביטוחי על גבם של פליטי אוקראינה שנמנע מהם טיפול רפואי חיוני, ואף התבקשו להתפנות מבתי החולים בעיצומם של טיפולים. מדובר בפגיעה קשה וסיכון חיי אדם. אנו מקווים שבית המשפט ישים סוף לשערורייה המבישה והאכזרית הזו".