מבקשי מקלט מאריתריאה שוב מזהירים מפיצוץ, וחוששים שגם הפעם לא יקבלו מענה

12.05.24, בר פלג, הארץ

אריתריאה

קהילת מבקשי מקלט

הנשים אזרחיות אריתריאה שהפגינו בשבוע שעבר בתל אביב בקריאה להגברת הביטחון של בני הקהילה האריתריאית בישראל לא ציפו שחששותיהן יתממשו כל כך מהר. זמן קצר אחרי ההפגנה, שנערכה ליד מטה מחוז תל אביב של המשטרה, נרצח י"מ — פעיל בולט בקרב מתנגדי המשטר האריתריאי בישראל — ליד ביתו בשכונת התקווה. שמו לא הותר לפרסום מכיוון שמשפחתו טרם התבשרה על כך.

י"מ נרצח שבועות אחדים לפני יום העצמאות האריתריאי שיחול בסוף החודש, יום שבכל שנה מעורר חיכוכים בין מתנגדי המשטר לתומכיו בקהילות האריתריאיות הגולות. בישראל היום צפוי להיות טעון במיוחד, לאחר שבספטמבר האחרון פרצו עימותים בתל אביב סביב פסטיבל שארגנה שגרירות הדיקטטורה האפריקאית, ונפצעו בהם לפחות 157 בני אדם.

כמו לפני המהומות בספטמבר, גם הפעם חברי הקהילה האריתריאית מתריעים לפני המשטרה מפני האלימות הצפויה לקראת יום העצמאות של ארצם — ולטענתם המשטרה מתעלמת מהאזהרות. "לא נצליח למנוע אירועי אלימות שעלולים להתרחש בעקבות אירוע המוני של המשטר הדיקטטורי", כתב למשטרה ראש העמותה היציגה של הקהילה "תקווה חדשה", ברהנה נגסי. "למרות שלשמחתנו הצלחנו להרגיע את הרוחות, כבר כמה חודשים שאנחנו רואים עלייה בפרובוקציות ובהסתה מכוונת מהמשטר", הוסיף.

במשטרה מבהירים שהם לא מקלים ראש במה שצפוי לקראת סוף החודש, לאור העובדה שכשלו באופן מובהק בהערכותיהם בספטמבר. בארגון טוענים כי לא קיבלו כל בקשה לקיום אירועים בתחומי מחוז תל אביב, וכי אם תהיה בקשה כזו היא לא תאושר. לפי גורם במחוז, המשטרה לא תוכל למנוע מצב שבו כמה בני אדם יחליטו לבצע פעולה, או אפילו להיפגש במקום ציבורי כדי לחגוג את יום העצמאות של הדיקטטורה. עם זאת, היום עצרה המשטרה ארבעה אזרחי אריתריאה בחשד שתכננו לתקוף מבקשי מקלט אחרים בשל היריבות בין מתנגדי המשטר לתומכיו. ברשות העצורים נמצאו כלי נשק, ונגד שלושה מהם הוגשו כתבי אישום.

לפי אחת הדמויות הבולטות בקהילה, קוברום טוולדה, עמוד הפייסבוק של מפלגת השלטון האריתריאי (ypfdg) בישראל קרא בשבוע שעבר לאנשיה לצאת לערי ישראל ולהילחם במתנגדי המשטר. "למעשה, המנהיגים שלהם הנחו אותם לרצוח אנשים", הוא סיפר ל"הארץ".

י"מ הוא הקורבן הרביעי של האלימות בין תומכי המשטר למתנגדיו מאז ספטמבר. שני אזרחים אריתריאים נעצרו ביום הרצח בחשד למעורבות בו, ובבתיהם מצאה המשטרה חולצות של תומכי המשטר במדינה. בית המשפט האריך את מעצרם עד יום חמישי. חשוד נוסף במעשה נעצר למחרת הרצח ומעצרו הוארך עד ליום חמישי גם כן. האחריות על החקירה הוטלה על היחידה המרכזית במחוז תל אביב, שלה יכולות ואמצעים מתקדמים לפענוח פשיעה חמורה.

י"מ, אב לשניים, נעצר במעצר מינהלי לאחר העימותים בספטמבר, עם עשרות אריתריאים נוספים. הוא הוחזק במעצר במשך 18 יום בלי שהוצגו ראיות בעניינו. בחקירתו אמר כי הוא מתנגד לשלטון האריתריאי, אך שנקלע להפגנה במקרה כשיצא לקנות מים, והבין שאם יחזור לביתו יתקפו אותו תומכי המשטר האריתראי. לדבריו, תומכי המשטר מחפשים אותו גם כשילדיו איתו. הוא הודה שלא הקשיב לשוטרים כשאמרו לו ולחבריו להתפזר, אך הדגיש כמה פעמים שלא תקף שום אדם.

גם בסוף אוגוסט אשתקד הזהירו אנשי הקהילה את המשטרה שהאלימות עלולה לפרוץ. בדו"ח של המוקד לפליטים ומהגרים נכתב כי שבעה כמרים בולטים, מכל הזרמים בקהילה האריתריאית בישראל, כתבו למשטרה לקראת הפסטיבל שארגנה השגרירות כי "מארגני האירוע מנסים להעביר מחלוקת פוליטית פנימית באריתריאה למדינות אחרות בעולם, ובכך הם גורמים להתססה של הרוחות".

מדו"ח המוקד עולה כי האלימות באירועים בספטמבר בישראל היתה חריגה לעומת מקומות אחרים בעולם, בין היתר כי המשטרה אפשרה את קיום האירועים. לפי המוקד, ב-2023 תוכננו ברחבי העולם עשרה פסטיבלים דומים לזה שנערך בישראל, בין היתר בארה"ב, בדנמרק, בבריטניה, בגרמניה ובקנדה. רק שישה מתוך עשרת האירועים המתוכננים התקיימו, וארבעת האחרים בוטלו בעקבות החשש מעימותים אלימים.

לאורך כל שנותיה של אריתריאה במעמד מדינה עצמאית, אירועי יום העצמאות והפסטיבלים המסורתיים של הגולים האריתריאים בעולם המערבי הפכו להזדמנות לגיוס כספים למימון הדיקטטור איסאייס אפוורקי. הגולים התומכים במשטר מתייצבים לאירועים הללו ונושאים בעלותם הכלכלית הגבוהה כדי לשפר את סיכוייהם לחזור לביקורי מולדת ולראות את משפחותיהם.

שני מבקשי מקלט מאריתריאה נרצחו בתל אביב ובנתניה בימים שאחרי העימותים בספטמבר, ומבקש מקלט נוסף נרצח בראשון לציון בחודשים שלאחר מכן. הנרצח בתל אביב היה ממתנגדי המשטר, וכמו י"מ התגורר בשכונת התקווה בעיר, שכונה הידועה דווקא בנוכחותם הגבוהה של תומכי המשטר בה.

לפי בדיקת המוקד לפליטים ומהגרים, מספטמבר ועד סוף נובמבר נעצרו בעקבות המהומות 84 אריתריאים במעצר מינהלי, ונגד מרביתם המשטרה לא הציגה ראיות כלל. לפי הבדיקה, כל העצורים שוחררו.

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה