07.04.22, בר פלג, הארץ
ישראל ביטלה אתמול (רביעי) את ההגנה הקבוצתית לאזרחי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו השוהים בארץ, המונעת את גירושם באופן גורף. שרת הפנים איילת שקד קבעה כי אין עוד הצדקה לנוהג שהחל ב-2002 בשל מלחמת האזרחים המתנהלת במדינה האפריקאית, וכי בתוך 30 יום תיאכף המדיניות החדשה. לפי הערכות, בישראל שוהים כעת כ-300 אזרחי קונגו.
עד כה הספיקה הוכחה כי המבקש הגיע מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו כדי לאפשר לו להישאר בארץ ללא הגבלת זמן. כעת, דחיית בקשת מקלט או אי-הגשה של בקשה כזו על ידי אזרחי קונגו יוכלו להביא לגירושם. במוקד לפליטים ולמהגרים אמרו כי אינם יודעים על בקשות של אזרחי קונגו שנדחו.
ז’אן קלוד באבאטולווי, אחד ממנהיגי הקהילה הקונוגלזית בישראל, אמר ל"הארץ" שהתחושה היא שלא רוצה שהקונגולזים יישארו כאן. "איך 300 איש יכולים להפריע למדינה הזו? אנחנו הרבה פחות משאר הקבוצות. זה עניין פוליטי, אנחנו יודעים ששקד לא אוהבת זרים. אנחנו יודעים שהיא רוצה לרצות את האנשים שבחרו בה", הוא אמר. באבאטולווי הוא אב לשניים שהגיע לישראל ב-1996, ומלווה בשנים האחרונות על ידי המוקד לפליטים ומהגרים. לפי המוקד, בקשת המקלט שהגיש עם הגעתו לארץ לפני יותר מ-20 שנה טרם הוכרעה.
בחודש שעבר הכין שליח נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR) בישראל, דמטאו דסלנייה, סקירה של מצב הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו לבקשת יו"ר הוועדה לענייני עובדים זרים של הכנסת, ח"כ אבתיסאם מראענה מהעבודה. במכתב שהעביר לה נכתב כי "בעוד שמספר קטן של פליטים חזרו לרפובליקה בשנים האחרונות, מבחינת התנאים ההומניטריים במדינה עדיין ישנם עקורים רבים והפרות רבות של זכויות אדם". דסלנייה הוסיף כי "בחודשים ספטמבר ואוקטובר 2021 בלבד תיעד כוח האו"ם המוצב באזור 1,024 מקרים של הפרת זכויות אדם במדינה".