29.08.23, בר פלג, הארץ
הממשלה אישרה היום (שלישי) להקצות 42 מיליון שקלים למימון שירותים רפואיים לפליטים מאוקראינה עד סוף 2023. לפי ההחלטה, כל משרד ממשלתי יקצץ 0.06% מתקציבו לשנה הנוכחית, והכסף ישמש את משרד הרווחה להפעלת המינהלת המעניקה סיוע הומניטרי לאוקראינים שנמלטו מהמלחמה בארצם ואינם זכאי חוק השבות. כך, הכיסוי הביטוחי של הפליטים יוארך עד סוף השנה, ויכלול טיפולים מצילי חיים.
בהודעה שפרסם היום משרד ראש הממשלה נכתב שטיפולים שניתנו לפליטים מאז 9 באוגוסט ייכללו בדיעבד בביטוח, ושהחלטה בדבר המשך מתן השירותים ומימונם בשנה הבאה תתקבל בנפרד. לפי מקור במשרד ראש הממשלה, 27 שרים תמכו בהחלטה, בעוד שהשרים מיהדות התורה ומעוצמה יהודית לא השתתפו בהצבעה הטלפונית.
הבוקר התקיים דיון דחוף בבג"ץ בעתירות שהגישו ארגוני זכויות פליטים נגד הפסקת השירותים הרפואיים לאוקראינים. העותרים ביקשו מהשופטים יחיאל כשר, יוסף אלרון וחאלד כבוב להוציא צו ביניים שיורה למדינה לממן טיפולים שהחלו או שכבר נקבע להם מועד. לקראת הדיון הודיעה המדינה לבית המשפט שראש הממשלה מקדם הצעת החלטה שתאפשר את המשך תקצוב השירותים. עם זאת, נציגת המדינה אמרה בדיון כי גם אם הממשלה תאשר את המהלך, ייקח זמן עד שהפליטים יחזרו להתקבל בבתי החולים. לדבריה, הדבר יתאפשר "לאחר עדכון חשבי המשרדים וספקים".
בדיון בבג"ץ דרש השופט כשר בשלומם של פליטים שהחלו טיפולים רפואיים ונאלצו להפסיקם בשל ביטול הכיסוי הביטוחי. "מה קורה איתם? עד מתי הם אמורים או צריכים להמתין ולצפות לקבלת תשובה, מתי יחודשו הטיפולים האלה?" שאל השופט את נציגי המדינה. השופט כבוב הצטרף לדברים ואמר שהמצב שנוצר מעורר "תחושה לא כל כך נוחה". בסיום הדיון החליטו השופטים שלא להוציא צו ביניים, וביקשו מהמדינה לעדכן את בית המשפט בהתפתחויות בנושא בתוך שבוע.