07.12.21, בר פלג, הארץ
בג"ץ חייב את המדינה להעניק מעמד של תושבות ארעית ל-2,440 מבקשי מקלט מסודאן עד סוף החודש, אולם ספק אם תעמוד בכך. הליך של מתן מעמד ארעי כולל בדיקות של רקע פלילי וביטחוני על כל אחד מהמבקשים, אולם אלה עדיין לא בוצעו. ברשות האוכלוסין אמרו ל"הארץ" כי הבדיקות החלו וכי היא נערכת ליישם את פסק הדין באופן מלא, אולם גורמים במשרד הפנים העריכו בשיחה עם "הארץ" כי המדינה צפויה לבקש לדחות את יישומו כדי שתצליח לעמוד בו.
בפסק הדין קבעה נשיאת העליון, השופטת אסתר חיות, כי על המדינה לבדוק עד 30 בדצמבר אם קיימת מניעה ביטחונית או פלילית לתת לכל אחד מהמבקשים את המעמד הארעי. זאת, בהתאם לנוהל רשות האוכלוסין שקובע כי "במידה והמבקש שהה בישראל מעבר לתקופה של חצי שנה, יעביר עובד הרשות שאילתא למשטרה על עבר פלילי ומידע מודיעיני ובמידה ונדרש גם לגורמי הביטחון".
בידי המדינה אפשרות שלא לערוך בדיקות ביטחוניות, ולהסתפק בבדיקות משטרה בלבד. עם זאת, גם המדינה רואה חשיבות בבדיקת הרקע הביטחוני של המבקשים. ב-2017 היא הגישה ערעור בעניינו של מבקש מקלט מסודאן, שייצג ארגון הסיוע לפליטים היא"ס, לאחר שקיבל מעמד ארעי מבלי שנערכה לו בדיקה ביטחונית. עורכת הדין ענבל משה מפרקליטות מחוז ירושלים כתבה בבקשת הערעור: "כדבר שבשגרה, בטרם מתן מעמד ארעי בישראל, נדרש מבקש המעמד למלא טופס קורות חיים, כפי שהתבקש המשיב לעשות, והוא נשלח לגורמי הביטחון ולמשטרה לקבלת המלצתם. הטעם לכך ברור ואינו צריך הרחבה". חודש לאחר מכן המדינה משכה את הערעור בטענה שהאיצה את הבדיקה הביטחונית בעניינו של מבקש המקלט, וכי היא הושלמה.
בסוף אוקטובר האחרון פנו העותרים לבג"ץ ודרשו להורות לרשות האוכלוסין ולשרת הפנים שקד לפעול כדי ליישם את פסק הדין בזמן הקצר שנותר להם. משרד הפנים הודיע לבג"ץ כי "הנושא מצוי על סדר יומו של מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה והרשות נוקטת בפעולות הדרושות לצורך יישומו של פסק הדין". בג"ץ דחה את בקשת העותרים ואמר כי חזקה על משרד הפנים ועל רשות האוכלוסין לבצע את פסק הדין.