המדינה הפרה צו של בג"ץ שהורה לה לספק טיפול רפואי לפליטים מאוקראינה

22.08.24, בר פלג, הארץ

אוקראינה

בריאות

הליכים משפטיים

מדיניות ממשלת ישראל

פורום ארגוני הפליטים

המדינה לא מיישמת צו של בג"ץ שמורה לספק טיפול רפואי לחלק מהפליטים האוקראינים השוהים בישראל. בתגובת המדינה שהוגשה היום (חמישי) לבג"ץ בעתירה שהגישו ארגוני זכויות פליטים, נכתב כי מחודש יולי — אז נכנסו לתוקף תקנות חדשות בנושא ביטוח בריאות לחסרי מעמד שאינם ברי הרחקה מהמדינה — לא מיושם הצו הארעי שהוציא בג"ץ בחודש מרץ כלפי העותרים. מדובר בפליטים אוקראינים מתחת לגיל 60, שהחלו לקבל טיפול רפואי על בסיס הכיסוי הביטוחי שחל עליהם כשנכנסו למדינה ובוטל עם כניסת התקנות החדשות לתוקף.

בתגובת המדינה נכתב כי בעקבות מה שהוגדר כ"פער ביישום", התקיימה השבוע ישיבה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, שבה סוכם על הקמת צוות בין-משרדי תחת משרד הרווחה. המדינה לא השיבה כי תיישם את הצו שהוציא בית המשפט, אלא כי תעדכן את בית המשפט על צעדיה ב-1 בספטמבר.

תקנות ביטוח הבריאות החדשות שהוציאה המדינה בעניין ביטוח בריאות ממלכתי לזרים שלא ניתן לגרש, בהם מבקשי מקלט ופליטים, מחריגות את מרבית האוכלוסיה הנזקקת. בעוד מבקשי מקלט ממדינות באפריקה לא קיבלו בשום שלב ביטוח בריאות, פליטים מאוקראינה היו זכאים לו ברמות שונות, לפי כמה מדרגות גיל.

לפי התקנות החדשות, המדינה מבטחת רק מבוגרים בני 60 ומעלה וקטינים, שהיו זכאים גם קודם לשירותי בריאות במסגרת הסכמים קודמים, והשאירה ללא כל זכאות את מי שגילו בין 18 ל-60. ההסדר הקודם, שבוטל בסוף מרץ, העניק לפליטים אוקראינים בני פחות מ-60 זכאות לקבל שירותי בריאות דרך מרפאות "טרם".

צו ביניים שהוציא בג"ץ מורה למדינה להמשיך ולהעניק ביטוח בריאות לאוקראינים שקיבלו עד כה טיפול רפואי ושלא זכאים לו יותר עד להכרעה בעתירה. עם זאת, החודש הודיעו העותרים לבית המשפט כי טיפולים אונקולוגים ובדיקות חיוניות עבור פליטים מטופלים הנמצאים בסכנת חיים בוטלו באופן גורף.

פורום ארגוני הפליטים, הכולל בין היתר את הארגונים רופאים לזכויות אדם, היא"ס, א.ס.ף מסר: "המדינה ממשיכה להפקיר את חייהם של הפגיעים ביותר, ולהתעלם מהחלטותיה ומהחלטות בית המשפט והחוק הבינלאומי, ומכללי האתיקה הרפואית הבסיסיים ביותר. תקנות הבריאות החדשות שנכנסו לתוקף ב-1 ביולי מחריגות את רוב אוכלוסיות היעד שלה, ובמקום להיות בשורה, רק העמיקו את הפגיעה. על המדינה לתקן את תקנות הבריאות כך שינגישו טיפול רפואי לכלל הפליטים בישראל, ולהפסיק לאלתר כל פרקטיקה שמביאה לניתוק מסוכן ולא מבוקר של מטופלים פגיעים במיוחד מטיפולים חיוניים ומצילי חיים".

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה