30.04.24
לכבוד: שר הפנים ח"כ משה ארבל
שר הרווחה מר יעקב מרגי
גילוי דעת: מעמד ארעי כגורם סיכון בקרב ילדים ונוער מבקשי מקלט
אנו הח״מ, חוקרים.ות ואנשי ונשות טיפול בתחומי העבודה הסוציאלית, בריאות הנפש, הפסיכולוגיה וזכויות הילד, מבקשים להתריע על מצבם ההולך ומידרדר של ילדי מבקשי המקלט מאריתריאה ומסודן החיים בישראל. מדובר בכ-8,200 ילדים.ות עד גיל 18, אשר מרביתם נולדו בישראל ומשפחותיהם מתגוררות בארץ קרוב לשני עשורים. הם שוהים בישראל כחוק ועם אשרה זמנית, אך ללא מעמד מוסדר, ולפיכך הנגישות שלהם לזכויות ולשירותים מוגבלת ביותר.
עשרות מחקרים ודו"חות שהתפרסמו בשנים האחרונות מעידים על ההשלכות הנפשיות, ההתפתחותיות והחברתיות של החשיפה לריבוי גורמי סיכון בקרב ילדים ובני נוער אלה. כך לדוגמה, מחקר רחב היקף בנושא מוביליות חברתית-כלכלית שהזמין משרד הרווחה בשיתוף קרן רש"י ואחרים, מיפה 28 גורמים עיקריים בסביבה הביתית, הלימודית, הקהילתית והפיזית המשפיעים על סיכויי ההצלחה המרכזיים של ילדים ובני נוער.
ילדי מבקשי המקלט בישראל סובלים מפגיעה בכל אחד ואחד כמעט מגורמי ההשפעה האלה. רבים מאוד מבין הגורמים קשורים בהיותם של הילדים חסרי מעמד: אמון, חיבוריות ותחושת שייכות, מסוגלות קולקטיבית, הון חברתי, נורמות וציפיות, קבוצת שווים מקדמת, מעורבות אזרחית, יציבות האוכלוסייה, סגרגציה כלכלית, שירותים ציבוריים ומתח כרוני ועקה של ההורים. כלומר, סיכויי ההצלחה שלהם נמוכים ביותר, והם מוסללים לחיים בשולי-שוליה של החברה הישראלית.
תמונה זו מצטרפת לידוע ממחקרים בעולם, אשר הצביעו על ההשלכות של העדר מעמד על בריאותם הנפשית של פליטים ועל איכות חייהם. כך למשל, נמצא כי פליטים בעלי הגנה קבועה סבלו מאחוזים נמוכים יותר של הפרעות נפשיות, וכי שינוי אשרת השהייה מזמנית לקבועה הובילה להפחתת סימפטומים של דיכאון ופוסט-טראומה. מחקרים אלה מלמדים כי העדר הגנה קבועה מקשה על פיתוח תחושת ביטחון, ודאות ועל היכולת לתכנן לטווח ארוך.
מחקרים שהתמקדו בילדים.ות ובני.ות נוער מהגרים, פליטים ומבקשי מקלט, מציירים גם הם תמונה דומה. מחקרים אלה מתייחסים להגירה כאל אירוע הפוגע ביכולת ההתמודדות של הפרט עם קשיים פסיכולוגיים והתנהגותיים, כולל קשיים נפשיים כגון חרדה ודיכאון, וכן קשיים ביכולות חברתיות ובוויסות רגשות; זאת בהשוואה לנוער שלא חווה הגירה. אך לא עצם חוויית ההגירה נתפס כגורם הסיכון המרכזי, כי אם גורמים סביבתיים, משפחתיים ותרבותיים הנלווים לא פעם להגירה, ובמיוחד מעבר בין-תרבותי. גורמים אלה כוללים בין היתר חיים בעוני, תנאי דיור ירודים, סיכונים סביבתיים בשכונת המגורים, אי נגישות להשכלה ולשירותי רווחה ובריאות.
גורם מרכזי נוסף הוא יחס החברה הקולטת ובפרט העדרו של שילוב חברתי, אשר נמצאו כמגבירים סיכון להתנהגויות מסכנות בקרב בני ובנות נוער. כלומר, השילוב של הדרה חברתית, חיים בעוני והעדר נגישות לשירותי רווחה ובריאות, מגביר את הסיכון למצוקה נפשית ולהתנהגויות מסכנות בקרב בני ובנות נוער חסרי מעמד.
כחוקרים.ות וכאנשי ונשות טיפול בתחומי העבודה הסוציאלית ובריאות הנפש, אנו מתריעים.ות באשר להשלכות של גורמים אלה על רווחתם הנפשית של הילדים והנערים, על התנהגותם, התפתחותם ויכולתם לשגשג. מבלי להמעיט בכוחות ובחוסן הנפשי של ילדים.ות ונערים.ות אלה, אנו סבורים כי המשך מצב זה, שבו הם חיים ללא מעמד במשך שנים ארוכות, ובלי יכולת להשתייך לחברה שבה הם גדלים, מגדיל את הסיכון לפגיעה חמורה בהם ובסיכוייהם להצליח בעתיד.
על החתום:
פרופ׳ אשר בן אריה – דיקן ביה״ס לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית, האונ' העברית, ומנכ״ל מכון ״חרוב״
פרופ׳ דורית ארם – ראש המעבדה לחקר הגיל הרך וראש מגמת הייעוץ החינוכי, אונ׳ תל אביב
פרופ׳ עמית ברנשטיין – פסיכולוג קליני ומנהל המעבדה לתודעה מתבוננת, אונ׳ חיפה
פרופ׳ טלי גל – מחזיקת הקתדרה לזכויות ילדים ונוער, הפקולטה למשפטים האונ׳ העברית
פרופ׳ בלהה דודזון ערד – ראשת ביה"ס לעבודה סוציאלית בדימוס, אונ׳ תל אביב
פרופ׳ נדב דוידוביץ – יו״ר פורום בריאות הציבור, אונ׳ בן גוריון
פרופ׳ דני חמיאל – פסיכולוג קליני ורפואי, אונ׳ רייכמן ומרכז ״חוסן״ ע״ש כהן האריס
פרופ׳ מיכל טננבאום – ראשת התכנית לחינוך רב-לשוני, אונ׳ תל אביב
פרופ׳ חגי לוין – יו״ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל
פרופ׳ אדריאנה קמפ – ראשת בי״ס ללימודי חברה ומדיניות, אונ׳ תל אביב
פרופ׳ מיכל קרומר-נבו – ראשת ביה״ס לעבודה סוציאלית, אונ׳ בן גוריון בנגב
ד״ר רוני איל-לובלינג – מייסדת ויו״ר הקהילה ללימודי צעירוּת, מכללת ת״א-יפו
ד"ר ליאור בירגר – חברת סגל, בית הספר לעבודה סוציאלית, אונ' תל אביב
ד״ר מעיין בורשטיין – מרצה וחוקרת, עו״ס קלינית בכירה ומומחית בתחום ילדים ונוער, מכללת אורנים
גב׳ אופירה בן-שלמה, מנהלת המכון הישראלי לחינוך בגיל הרך, מכללת אורנים
ד"ר פנינה דולברג – חוקרת ומרצה, המחלקה לעבודה סוציאלית, המרכז האקדמי רופין
ד״ר מרסלו מנחם וקסלר – מומחה לפדגוגיה של ילדים ונוער בסיכון והדרה
ד״ר קים יובל – פסיכולוג קליני וחוקר, המחלקה לפסיכולוגיה, אונ' חיפה
ד״ר עידו לוריא – יו״ר החברה לבריאות הנפש בקהילה
ד"ר יעל מאיר – פסיכולוגית קלינית מומחית, חברת סגל בכיר, אונ' חיפה
ד״ר מייק סטבסקי – פסיכיאטר ילדים
ד״ר מאיה פניג – מרצה בכירה, בית הספר לעבודה סוציאלית, אונ' תל אביב
ד״ר רוית תלמי-כהן – חוקרת ומרצה, הפקולטה למדעי החברה והקהילה, הקריה האקדמית אונו
גילוי דעת – מעמד ארעי כגורם סיכון בקרב ילדי מבקשי מקלט