ברחובות שכונת התקווה מרגישים את פחד מבקשי המקלט, וגם את הייאוש

22.05.24, בר פלג, הארץ

אריתריאה

מדיניות ממשלת ישראל

פורום ארגוני הפליטים

קהילת מבקשי מקלט

בשעת ערב מאוחרת ישבו בבר ברחוב ההגנה כ-30 מבקשי מקלט אריתראים. עבודות השיפוץ בחוץ הרעישו אבל הם היו דרוכים למדי. יום קודם לכן הגיעו למקום קבוצה של תומכי המשטר האריתראי ותקפו אותם. "אנחנו מפחדים על החיים שלנו" אמר ל"הארץ" אחד מהם, "הם הגיעו לפה עם גרזנים וסכינים, הגנו על עצמנו עם אבנים". התקיפה הזו, שהתרחשה לפני יומיים, היא עוד אירוע אלים בתוך הקהילה האריתראית והגיעה שבועיים לאחר רצח של פעיל מוכר בקרב מתנגדי המשטר. אך נדמה שהפעם הפחד גדול יותר, וכך גם הייאוש. "אם אני עובר את הרחוב הזה הם ירביצו לי, אני יודע את זה", אמר אחד ממבקשי המקלט. לקראת יום העצמאות האריתראי שיחול מחר (שישי), המתח בשכונת התקווה מורגש.

הבר המדובר הוא מוקד החיכוך הפעם. מדובר בעסק שניהל יברה מנגס, מבקש המקלט שנרצח בסמוך לביתו, לפני כשבועיים. בערב התקיפה המקום נפתח מחדש לאחר ימי האבל. אז זה הסתיים עם ארבעה פצועים ושני עצורים. מיקומו של הבר, ברחוב ההגנה, מסמל את קו הגבול בשכונת התקווה בין תומכי למתנגדי המשטר. אחרים תיארו את החשש ברחובות בתקופה הזו. בסיבוב קצר עם כמה מתנגדים למשטר הם ידעו לזהות עסקים של תומכים וכאלו של מתנגדים ("זה שלנו, זה שלהם", הסבירו בהצבעה), והוסיפו כי הם בטוחים שתומכי המשטר מתכננים לפגוע בהם. "הם יושבים על הגגות ומסתכלים עלינו" אומר אתקליטי, אחד ממובילי קבוצת מתנגדי המשטר שישבה במקום.

"הם מחכים לחצות, מתצפתים מהבניינים, אחרי שאנשים גומרים את העבודה עוצרים אותם, חוטפים אותם לתוך הבניין. הם יודעים מי מתנגד ומי תומך. אנחנו מדברים במדיה החברתית שאנחנו פליטים ומבקשים מקלט ובגלל זה הם רוצים לרצוח אותנו. הם לא רוצים שנחשוף את הבעיות של אריתריאה", אמר אברום, אחד ממבקשי המקלט בבר. "יש קבוצה שמאיימת, בשפירא תופסים אותך ושואלים אותך מי אתה, בודקים טלפונים. זה מאפיה", אמר אחר.

אחד המקומות שמזוהה כעסק של מתנגדי המשטר הוא קיוסק. "הגיעו לפה שוטרים דיברו אליי בזלזול אמרו לי לסגור, עשו פה חיפוש, ביקשו שאוריד מכנסיים, בדקו אותי. אני מאוד מעריך את העבודה של משמר הגבול, הם אוכפים את החוק אבל לי יש כבוד, אני אדם. זה לא מקובל עליי שהתייחסו אליי ככה. יש דרך לכל דבר" אמר ל"הארץ" אחד העובדים במקום.

במהלך שעות הלילה ולמרות שיום קודם לכן ארעה תקיפה אלימה, לא נצפו בשטח כוחות משטרה פרט לניידת תנועה. במשטרה הסבירו שהיו שוטרים ברחוב וכי הם עסקו בסיכול התארגנויות לתקיפה וכי שש שכאלו אכן סוכלו. בסופו של דבר, אומרים במשטרה, מדובר בכוח אדם שחסר ויש תעדוף על בסיס מודיעין. "אם לא היו מלא כוחות שמסתובבים בכל פינה היו בכל יום עשרה מוקדים עם קטטות המוניות עם עשרות מאושפזים, וכן לפעמים יש קטטות שאנחנו לא מצליחים להגיע אליהם", אמרו במשטרה והביעו גם תסכול על כך שגם לאחר מעצר שמונע תקיפה, בתי משפט נוטים לשחרר את החשודים. כך, שניים שנעצרו עם כלי נשק קרים והוגש נגדם כתב אישום תוך יממה, שוחררו ממעצר בתנאי הרחקה מהזירה בה נעצרו.

עם זאת, מבקשי המקלט סבורים שהמשטרה לא מתייחסת אליהם ברצינות יתרה, לפי מקור בקהילה גם לפני התקיפה ביום ראשון הועבר למשטרה מידע על איומים ממוקדים.

מנהיגי הקהילה האריתראית מיואשים מהמצב ומנסים יחד עם ארגונים המסייעים לפליטים להרגיע את השטח. אנשי עמותת "תקווה חדשה" שמייצגת את הקהילה הביעו בפני "הארץ" תסכול מכך שלא מצליחים למנוע את האלימות. בקהילה הסודאנית הציעו לעזור בתיווך בין הצדדים. "אנחנו מיואשים. הדבר שהכי מייאש זה שהמדינה שנתנה לנו לעבוד ולהתפרנס בכבוד נמצאת במציאות כזו ואצלנו מתנהגים ככה ברחובות תל אביב", אמר ל"הארץ" ברהנה, אחת הדמויות הבולטות בקהילה האריתראית בישראל. "זה מתסכל. אלה אנשים שהם רק עשרה אחוזים מהקהילה, זה לא כולם. ויש רוח טובה של הידברות. אנחנו מנסים להפגיש את המנהיגים".

 

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה