17.05.22, בר פלג ועידו אפרתי, הארץ
בית החולים איכילוב הודיע לחולי כליות חסרי מעמד הזקוקים לטיפולי דיאליזה שאם לא ישלמו את חובם הכספי על הטיפולים שהם עוברים, הוא יפסיק לטפל בהם החל מחודש יוני. חסרי מעמד בישראל אינם זכאים לביטוח בריאות וצוברים חובות בעקבות טיפולי חירום שהם מקבלים בבתי החולים. בית החולים סיפק להם את הטיפולים עד לאחרונה וספג את העלויות, אך כעת החליט לשנות את מדיניותו.
בתחילת החודש הוציאה הנהלת בית החולים מכתבים למטופלים, שבהם נכתב: "על פי רישומינו הנך מקבל טיפול דיאליזה במכון של בית החולים ללא כיסוי כספי. עד כה נצבר חוב גדול שלא נמצא לו כיסוי בגין השירות שאתה מקבל. הנהלת בית החולים פועלת על פי חוקי מדינת ישראל ומחויבת למינהל תקין וגביית חובות התשלום בגין השירותים הניתנים לכלל מטופלי בית החולים". לפיכך בית החולים מסר למטופלים כי בלי סידור כספי יופסק הטיפול שלהם, והוסיף: "במקרה חירום מומלץ לפנות למוקד רפואה דחופה באזור מגוריך".
באיכילוב מסרו בתגובה לפניית "הארץ" כי "עלות הטיפול בחולה דיאליזה עומדת על מיליון שקלים בשנה לחולה לבית החולים", וציינו כי מטופלים רבים מקבלים טיפול זה שנים רבות, ואף ישנו מטופל שמקבל טיפול זה 17 שנה. באיכילוב הוסיפו כי "חולים אלו מתווספים לאלפי מטופלים חסרי מעמד שמקבלים טיפול כאן באיכילוב מתקציבנו, וגוררים חובות אבודים שעומדים על כ–12 מיליון רק עבור שנת 2021. למותר לציין כי איננו יכולים להמשיך לשאת בעול כלכלי עצום זה, ואנו קוראים למשרד הבריאות למימון והסדרה של פעילות זו. יובהר כי החולים תמיד ובכל שלב מקבלים טיפול חיוני בחדר המיון ללא כל מגבלה, וזאת כאמור על פי חוק זכויות החולה".
טיפול דיאליזה מיועד לחולי כליות ומטרתו להחליף את פעילותן אם אלו חדלו לתפקד. חולים שסובלים מכשל כלייתי סופני נדרשים בדרך כלל לשלושה טיפולים בשבוע לכל שארית חייהם, או עד שיעברו השתלת כליה. עלות טיפול דיאליזה אחד גבוהה מאלף שקלים. לפי הערכת ארגון רופאים לזכויות אדם, באיכילוב מקבלים בין עשרה לעשרים חולים חסרי מעמד טיפולי דיאליזה.
"הרופא והעובדת הסוציאלית צלצלו לפני חודשיים לומר לי שאני לא יכולה להמשיך את הטיפול בגלל שאני לא משלמת" אמרה ל"הארץ" א', שממתינה מ–2019 להכרעה בבקשתה לקבלת מעמד הומניטרי בישראל. היא סובלת מאי ספיקת כליות בעקבות סוכרת ומתופעות לוואי רבות של המחלה. היא לא עובדת באופן סדיר ומפרנסת לבדה את בתה בת ה–11 בעבודות מזדמנות. "אחר כך התקשרה רופאה בכירה ואמרה לי שהם עוצרים את הדיאליזה. בסוף גם שלחו מכתב בעברית ואנגלית. התקשרתי לעורכת דין, ביקשתי לערער על ההחלטה הזו אבל אין לי דרך. אני לא מבינה למה. בלי הדיאליזה אני עלולה למות, זה מצב מאוד מסוכן בשבילי, אני באמת לא יודעת מה לומר ומה אני אעשה. אני לבד פה, רק אני והבת שלי, וכשאני חושבת על זה אני בוכה".