העיר הלבנה: דיירי פרויקט חדש בנווה שאנן נגד ילדי מבקשי המקלט

01.02.21, איתי רון, המקום הכי חם בגיהנום

גזענות

חינוך

ילדים ובני נוער

״זוהי הצלחה אורבנית״ – כך תיאר האדריכל אבנר ישר את פרויקט היוקרה החדש שתכנן, ״פלורנטין וילג׳״, שהוקם בפינת הרחובות צ'לנוב ומטלון בדרום תל אביב, ומותג עם השם פלורנטין אף שנמצא בגבולות נווה שאנן. ואולם מאז שאוכלס הפרויקט, לפני כשלושה שבועות, נראה שהצלחתו כרוכה בהשארת תושבי השכונה מחוץ לגינה הציבורית שנבנתה בסמוך לפרויקט ונפתחה לאחרונה על חורבותיו של שוק העלייה.

מעדויות שהגיעו אלינו בימים האחרונים עולה כי הגינה הפכה למוקד מחלוקת בין תושבי השכונה לדיירים החדשים בבניין, המפעילים את מאבטחי הפרויקט, את העירייה והמשטרה כדי שיגרשו את השוהים בגינה.

כך, לאורך כל שעות היום, ובעיקר בין השעות שתיים לארבע בצהריים, מגיעים מאבטחים של חברת ״השתתפויות בנכסים״, אשר אחראית על ניהול בניין המגורים, ומורים לשוהים בגינה – לרוב הורים וילדים, מרביתם מבקשי מקלט – להתפנות מהמקום.

"היו כאן שני שומרים כשהגענו", מספרת ט' תושבת הרחוב שהגיעה לגינה יחד עם בתה בת ה-10. "אחד השומרים אמר לנו לא לשחק עם כדור ולא לעלות למתקנים. הוא הוציא אותנו משם וסגר את הכניסה עם גדר כחולה כזו של העירייה, והסביר שזה חוק מדינה ושאסור לשהות במקום הזה בין שתיים לארבע. אני יודעת שיש חוק במדינה לשמור על השקט בצהריים, אבל לא ידעתי שיש איסור לשחק בגינות ציבוריות".

אמנם לפי חוק העזר העירוני חל איסור על רעש במרחב הציבורי בשעות המנוחה – שתיים לארבע בצהריים – אולם באף גינה ציבורית לא נאכף החוק.

״אני באה לפה כל יום ורואה איך השומרים ממשטרים את כל המרחב, כמה פעמים ביום", מתארת שולה קשת חברת מועצה ויו״ר שכונת נווה שאנן. "רק אתמול הדיירים במתחם צעקו עלי שהגינה הציבורית היא שטח פרטי והזהירו שהם יגדרו את המקום".

פרקטיקת התשה

פרויקט פלורנטין וילג׳ כולל שני בניינים בני תשע קומות ואחד בן 13 קומות, שיאוכלס בזוכים של פרויקט דיור בר השגה שיזמה עיריית תל אביב למורים תושבי העיר. עם אישור התוכנית, לפני כעשור, התנגדו קבוצת תושבים לתוכנית וטענו כי דרום העיר סובלת ממצוקת שטחים פתוחים וכי יש להשאיר את השטח לטובת הציבור. כעת נראה כי גם השטח הקטן שהעירייה הקצתה לרווחת הציבור מופקע מידיהם של התושבים.

הגענו לגינת הפרויקט החדש אתמול לקראת השעה 14:30. במקום שהו כארבע משפחות. בעודנו משוחחים עם הנוכחים, הגיע לגינה אחד מדיירי הבניין וניגש לכמה אימהות. "איפה אתן גרות?״ שאל ולא חיכה לתשובה לפני שאיים: ״אני אבוא מתחת לבית שלכן וגם אשב ואצעק״. "נראה שדיירי הפרויקט מסרבים לקבל את השכונה שאליה הם הגיעו״, אמרה בתגובה אחת האימהות.

"בכל יום עובר כאן אדם לבוש בווסט צהוב ומחלק פקודות לאנשים: 'אל תשחקו בכדור', 'אסור להיות פה', 'אל תעשו רעש'", אומר אסף, תושב השכונה. ״לאנשים מהשכונה, מבקשי המקלט, הוא נראה כמו גורם שיטורי, הם לא מבינים אם מדובר בשוטר או מאבטח פרטי אז הם פשוט עושים את מה שהוא אומר". לדבריו, ״זה לא במקרה שרק במתחם החדש והמפואר שנפתח באזור יש שומרים וניידות של סלע והמשטרה מבקשות מילדים להיות בשקט".

מתברר שלא רק את המאבטחים של הפרויקט שולחים הדיירים כדי שיפנו את הילדים שמבלים בגינה, הם מרבים להזעיק גם את הפקחים של הסיירת לביטחון עירוני (סלע) ואפילו את המשטרה בתלונות על רעש. תושבי השכונה משוכנעים שמדובר בפרקטיקת התשה שנועדה לגרום להם לעזוב את הגינה ולא לשוב אליה. בשעה שביקרנו בגינה, הגיעו ארבע פעמים שוטרים למקום בעקבות תלונות על רעש.

״בכל פעם מגיעים שוטרים מלווים בפקחי סלע, מסתובבים פה בגינה, מבקשים לשמור על השקט ואפילו מצלמים את הילדים שמשחקים, זה פשוט לא יאומן", מספרת מאור תושבת השכונה, בזמן שילדיה מתנדנדים. "ברחוב ליד יש נרקומנים וסוחרי סמים, ובזה המשטרה מתעסקת".

מאור לא מספיקה לסיים את דבריה ושוטרים נוספים מלווים בפקחי סלע נכנסים אל הגינה. הם ניגשים לילדה שמשחקת בנדנדה ושואלים אותה היכן אמא שלה. ״אנחנו מבקשים לשמור על השקט, קיבלנו תלונה על רעש״, אומרת השוטרת לאם. ״זה נראה לכם רעש לא סביר?", עונה לה אחת האמהות בכעס. "זו פעם רביעית שבאים לפה שוטרים בחצי שעה האחרונה״. "אנחנו מחוייבים להגיע לכל קריאה״, עונה לה השוטרת בחוסר חשק, כאשר דיירי הבניין מסתכלים מהמרפסות אל המתרחש.

"פקחים ושוטרים נכנסים לשכונת נווה שאנן ומדלגים בנחישות בין תחנות לממכר סמים, זנאים וסרסורים, כדי להצטרף למשטרה הפרטית שהקימו דיירי המתחם ולטפל בבעייה האמיתית – ילדות וילדים שמשחקים בהנאה ומתנדנדים בנדנדות החדשות שנפתחו בשטח הציבורי במתחם הג׳נטרפיקציה החדש", אומרת שולה קשת חברת מועצה ויו"ר ועד שכונת נווה שאנן. "שוב מסתבר שאיפה שיש כסף יש פגיעה בזכויות של אנשים מוחלשים. תפקידה של העירייה הוא להילחם בתופעות כאלו ולא לעשות יד אחת עם יזמים כדי ליצור מתחמים מסוג זה".

עיריית תל אביב התייחסה אתמול לנושא וציינה כי היא "לא נתנה שום הוראה לגדר את המתקנים בשעות מסוימות וככל הנראה מדובר ביוזמה פרטית. העירייה הבהירה לתושבים שמדובר בשטח ציבורי המיועד לשימוש לציבור הרחב ואין לגדר או לאסור כניסה אליו״.

פנינו לבקש את תגובת חברת הניהול "השתתפות בנכסים", אך זו לא הגיעה עד לרגע זה.

לקריאת כתבת המקור
חזרה למעלה